









## Snare Mitigation Symposium: Seeking Solutions Together 10 September 2024 <u>Day 1</u>

Session Chair:	Session Chair: TBC		
10 September Morning - Theme: Understanding the dynamics			
Time	Length	Code	Programme
8:30 - 9:30	1 hr		Registration / Tea & coffee
09:30 - 9:45	15 min		Welcome – Deputy Director-General: Biodiversity and Conservation, DFFE
09:45 - 10:15	30 min	1a	Opening speaker – Katy Williams - Cape Leopard Trust - Setting the scene about the snaring crisis worldwide with a focus on South Africa and the Western Cape Snare Response Plan
10:15 - 10:40	25 min*	1b	John Power - North West Provincial Government - Snaring challenges in the North West province
10:40 - 11:05	25 min*	1c	Derek van der Merwe - Endangered Wildlife Trust - Letaba Game Ranch and EWT experiences
11:05 - 11:30	25 min*	1d	Wiseman Ndlovu - African Wildlife Economy Institute, Stellenbosch University - Snaring from a wild meat / agricultural perspective
11:30 - 11:55	25 min*	1e	Wian Nieman - Panthera - Drawing on research on snaring, Panthera's snaring response in Africa, and also community engagement learnings generated by Panthera
11:55 - 12:40	45 min	<b>1</b> f	Panel discussion - Looking beyond the fence: Considering snaring from a wider perspective. Targeted questions led by chair (Chair - Kish Chetty, EWT)
12:40 - 13:40	1 hour		Lunch

Session Chair:	TBC		
10 September Afternoon - Theme: Human dimensions of snaring			
Time	Length	Code	Programme
13:40 - 14:05	25 min*	2a	Lactitia Tshitwamulomoni - DFFE - Considering snaring and hunting in relation to biodiversity economy and sustainable use
14:05 - 14:30	25 min*	2b	Gogo Nomsa Sibeko - Nature Speaks and Responds NPC - Considering traditional medicine and sustainable resource use in the snaring crisis and solutions
14:30 – 15:00	30 min**	2c	Wendy Annecke (CLT) and Martha Themba (SANParks) - Research into the characteristics of snare hunters and motivators of snaring across locations
15:00 - 15:25	25 min*	2d	Vusi Tshabalala - Kruger to Canyon Biosphere - Social impacts of wildlife crime, touching on customary rights and complicated realities pertaining to wildlife crime and conservation
15:25 - 15:50	25 min*	2e	Paul Zyambo - University of Lusaka - Drivers of snaring and community perspectives and engagement next to protected areas in Africa
15:50 - 16:35	45 min	2f	Panel discussion - Imagining community centred solutions to address the root causes of snaring. Targeted questions led by chair (Chair - Louise Swemmer, SANParks, TBC)
16:35 - 16:55	15 min	2g	3 short films about KaiNav's snare art programme, Down to the Wire and EarthRanger (approx. 5 min each)
17:00 - 19:00	2 hr		Wine reception and light refreshments

	e1	Snare art display – KaiNav Conservation Foundation
	e2	Lily and Troy Otto - Down to the Wire
EVENING – Wine reception	e3	Dewald van Wyk - EarthRanger

<sup>\*15</sup> min presentation, 5 min questions, 5 min intro /changeover

## **Day 2** 11 September 2024

Session Chair: TBC			
11 September Morning - Theme: Reporting, responding, evidence collection, snare patrolling, and policy			
Time	Length	Code	Programme
8:30 - 09:30	30 min		Arrival / Tea & coffee
09:30 - 10:00	30 min	3a	<b>Opening speaker</b> – Cathy Dreyer - Head Ranger, KNP, SANParks - Discuss the snaring situation across South Africa's national parks (and in particular Kruger NP), her learnings from patrolling/law enforcement/arrests, veterinarian response and collaborative efforts across the Greater Kruger Landscape. Developing holistic approaches to dealing with the increase in snaring and poisoning incidents.
10:00 - 10:25	25 min*	3b	Ashleigh Dore and Sibongakonke Ngogodo - EWT - The legal framework around snaring
10:25 - 10:50	25 min*	3c	Greg Simpson - Wildlife Forensic Academy - Forensics and snaring
10:50 - 11:15	25 min*	3d	Grace de Lange - NSPCA - Snare response by the NSPCA, welfare, animal recovery and trends
11:15 - 11:49	25 min*	3e	Paul Allin - Transfrontier Africa / Black Mambas - Snare response by the Black Mambas - tactics and trends, community engagement
11:40 - 12:05	25 min*	3f	Joel Alves (or colleagues Dr Ben Muller and Dr Bart Gazendam) - Wildscapes Vets - Vet response to snaring
12:05 - 12:45	40 min	3g	Panel discussion - Responses to snare hunting – Reporting, responding, snare patrolling, and policy. Targeted questions led by chair (Chair - Helen Turnbull, CLT)
12:45 - 13:40	55 min		Lunch

Session Chair:	<mark>TBC</mark>		
11 September Afternoon - Theme: Technology and detection solutions			
Time	Length	Code	Programme
13:40 - 14:05	25 min*	4a	Lourens Leeuwner- Endangered Wildlife Trust - Scent detection dogs as a snare detection tool – interactive outside demonstration (might be Shadi Henrico)
14:05 - 14:30	25 min*	4b	Louis van Schalkwyk - Contemplate Wild - Predicting snare hotspots
14:30 - 14:40	10 min**	4c	Rob Davis - Nelson Mandela University - Identifying areas of high snaring risk in Kruger National Park: a novel citizen science approach for carnivore conservation
14:40 - 15:05	25 min*	4d	Dave Gaynor - University of Pretoria - Using drones to detect snares
			Using tools such as EarthRanger and SMART to capture data and assess snaring information - EITHER this will be presented by Dewald van Wyk from EarthRanger
15:05 - 15:30	25 min*	4e	attending in person <b>OR</b> by Xia Stevens from Panthera.
15:30 - 15:35	5 min		Symposium closing - SANBI – Jeanetta Selier

<sup>\*15</sup> min presentation, 5 min questions, 5 min intro /changeover

<sup>\*\*21</sup> min presentation (8 min SANParks, 8 min CLT, 5 min conclusion), 5 min questions, 4 min intro / changeover

<sup>\*\*5</sup> min presentation, 2 min questions, 3 min intro/changeover